Vragen? 085-2103699

Klimaat folie

Klimaat folie

Een zelfregulerend membraan heeft een materiaalopbouw waardoor deze zich kan aanpassen aan het heersende klimaat. De folie is in de winter (bij koude) zeer goed dampremmend ook bij een hoog vocht aanbod. Deze dampremmendheid wordt bereikt door een dichte molecuulstructuur in de folie. Zodra de temperatuur buiten stijgt en eventueel opgebouwd vocht in de isolatie naar buiten wil, opent de molecuulstructuur van het membraan en waterdamp moleculen kunnen zich tussen de kunststof moleculen naar buiten werken. ‘s-winters dus een effectieve dampremmer, ‘s-zomers gedraagt dezelfde folie zich als een dampopen membraan.

Een dampremmende laag is noodzakelijk omdat waterdamp vanuit de woning naar buiten wil en daardoor in de dak en wandconstructie terecht zou komen waardoor condens in de isolatie kan ontstaan.

Waarom beweegt waterdamp in de winter van binnen naar buiten?
Warme lucht kan veel meer waterdamp bevatten dan koude lucht. Daarom bevat de lucht in de woning veel meer waterdamp dan de buitenlucht (zeker in de winter). Waterdamp in de woning is afkomstig van mens en dier ( adem, transpiratie, koken, douchen etc). Door de onbalans van de relatieve luchtvochtigheid binnen en buiten wil de waterdamp naar buiten. Dit noemt men dampspanning.
De dampspanning stuwt waterdamp door de wandconstructie naar buiten. Op weg naar buiten koelt de lucht af tot het dauwpunt is bereikt en condens ontstaat. Hierdoor komt water in de wandconstructie en in de isolatie.

Een zelfregulerend membraan is bij uitstek geschikt om toe te passen bij zeer dikke isolatiepaketten en als dampremmer onder een plat dak met een niet dampdoorlatende dakbedekking.

To Top